Foredrag

Brug kunsten til at skabe nye fællesskaber - Et psykisk-socialt projekt i kunstens rum

Jeg er uddannet mag.art. i kunsthistorie og er tidligere rundviser på Glyptoteket, Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet. I dag er jeg lektor på Københavns Professionshøjskole, har taget en MA i IKT & Læring og siden 2016 beskæftiget mig med digitalisering af undervisning.

Som underviser ser jeg, hvordan både studerende og kollegaer er påvirket af savnet efter fællesskaber. Da samfundet midlertidigt åbnede i efteråret sidste år, brugte jeg bevidst besøg på kunstmuseer til at hele og (gen)etablere sociale relationer. Det har givet mig flere ideer til koncepter, hvor kunst og museer kan bruges mere aktivt til at facilitere fællesskaber uden at det virker som et bureau for desperate kontaktsøgende.

Når samfundet igen åbner op, vil der stå en stor gruppe børn, unge og voksne, der stadig er mærket af tiden alene. Her kan kunst og museer bidrage til at forbedre det mentale helbred. Samtidig vender de fællesskaber vi havde på arbejdspladser og uddannelser ikke tilbage til sin tidligere form, så der er brug for nye som erstatning for de gamle relationer og sociale miljøer

Der ligger et stort markedspotentiale for museer ved at tilbyde omvisninger i kombination med sociale aktiviteter. Fokus skal ikke alene være på kunsten, men også på det sociale, så der bliver plads til at dyrke fællesskabet uden at deltagerne føler sig stigmatiseret på grund af deres hudsult.

Jeg tilbyder et foredrag, hvor jeg fortæller om de udfordringer, børn unge og voksne oplever, når de er for længe online uden fysiske fællesskaber, og ideer til hvordan kunsten og museet kan bruges til genopretning af disse fællesskaber – og især etablering af nye. Det hele indsættes i en ramme omkring den samfundsudvikling, vi kan forvente indenfor de næste 10 år. Blandt andet som resultat af den stigende digitalisering.

Regioner
Hovedstaden