Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
FORBRYDELSE OG STRAF - Om retsfølelse, hævn og forsoning


For de fleste er det ganske naturligt, at vi smider forbrydere i fængsel. Men spørgsmålet er, om det er særlig fornuftigt, når man tænker det igennem.

Kriminologerne er enige om, at der intet godt kommer ud af fængselsopholdet: Forbryderen er blevet forhærdet efter en tur i forbryderskole, de sociale og arbejdsmæssige bånd er revet over, og vejen tilbage til samfundet er vanskeliggjort af en plettet straffeattest.
Økonomerne vil medgive, at det er uhyre dyrt at smide folk i fængsel.
Visse humanister synes, at det hele er samfundets skyld, og at man skal behandle forbrydere frem for at straffe dem.

Og så er der ham Jesus, der taler om den uendelige tilgivelse, og som gang på gang trækker samfundets forbrydere, syndere og udstødte op af grøften og tilbage på livets vej.

Der er mange indvendninger imod fængselsstraffen, hvis man stiller spørgsmålet: Hvorfor straffer vi egentlig, som vi gør?

Og alligevel gør vi, som vi plejer. Og straffene skærpes endda i disse år.

Men hvem er det, der ønsker, at vi skal have hårdere straffe og flere fængsler? Politikerne henviser til "befolkningens retsfølelse", men er det en saglig grund, og er der overhovedet dækning for den?

I foredraget vil der blive redegjort for grundliggende overvejelser om forbrydelse og straf, og der vil blive peget på en ny vej, kaldet genoprettende ret.

Med udgangspunkt i oprindelige folkeslags retspraksis og støttet af en række forskellige kirkesamfund er man i Canada kommet langt med at tænke forsonende frem for hævnende om forbrydelse og straf.

Er det en vej, vi andre også kan slå ind på?
Iben Krogsdal
Varighed: 2 timer
Honorar: 3.400,-
Honorar til transport: Efter gældende takster


Andre foredrag ved Iben Krogsdal


Om foredragsholderen

Iben Krogsdal

Forfatter, salmedigter og ph.d. i religionsvidenskab Skødstrupvej 2 8530 Hjortshøj Telefon: 86220230 Se website Skriv email

Iben Krogsdal (f. 1967) er skønlitterær forfatter, salmedigter og tidligere religionsforsker ved Århus Universitet. Hun er en erfaren og efterspurgt foredragsholder.
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked