Foredrag

Men sko må jeg ha' - Sønderjylland efter 1864

Om vandrelærerinden Henriette Gubi - og andre græsrødder og frontfigurer i den nationale kamp

Om Sko må jeg ha` – er en roman om vandrelærerinden Henriette Gubi - en af ”græsrødderne” i den danske kulturkamp i årene mellem 1864 - 1920 Romanen foregår i årene efter nederlaget i 1864. Dens to hovedpersoner er vandrelærerinden Henriette Gubi og gårdmandssønnen Knud, der skjulte sig på sin fars gård i 20 år. I foredraget vil jeg fokusere på romanens historiske baggrund, indholdet, personerne og den tid, de levede i. Hvordan var det at leve i en tid, hvor ens modersmål var forbudt i det offentlige rum (skolerne fx) hvor man ikke vidste, om det man troede og håbede, (Genforeningen med Danmark nord for Kongeåen) nogensinde ville ske? Hvad kunne man gøre? Hvad gjorde man?

"Men sko må jeg ha'" foregår i Nordslesvig, hvor H.P. Hanssen var føreren, der var eminent til at organisere kræfterne, men den nationale kamp foregik også i Flensborg og  Mellemslesvig. Frontfigurerne her var Jens og Marie Jessen. Min roman "Jens og Marie en genforeningsroman," (udk. okt. 2019) handler om deres kamp for at få Flensborg med til Danmark i 1920.

I "Men sko må jeg ha' " beskriver jeg "vindernes" historie, mens det i "Jens og Marie en genforeningsroman" er "taberne", der kæmpede lige så indædt, men måtte se deres drøm om genforeningen blive knust.

 

Regioner
Hele landet