Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Verdensarv i Danmark


Hvad har Kronborg og Den Kinesiske Mur til fælles ? Danmarks dåbsattest, verdens største skibssætning, et kæmpe puslespil i Jelling, kontrol af Østersøen i 400 år og Danmark som stormagt og magtcentrum i Nordeuropa.
Det er emner, der kommer i spil, når jeg giver baggrunden for, hvorfor Jelling Monumenterne, Roskilde Domkirke, Kronborg, Parforcejagt landskabet i Nordsjælland, Christiansfeld, Stevns Klint, Vadehavet, Illulisat Isfjord, Grønland og Kujataa – landbrugsområder i Sydgrønland – er så unikke, at de er optaget på UNESCO’s liste over Verdensarv - The World Heritage List. De er dermed kommet selskab med fx Pyramiderne, Den Kinesiske Mur og Peterskirken i Rom.

De fleste danskere kender stederne – og mange har besøgt dem – men de færrest er nok helt klar over, hvor stor en rolle især Jelling, Roskilde og Helsingør har spillet i både dansk og Nordeuropæisk historie.

Det er noget af den baggrundsviden jeg prøver at formidle på en let tilgængelig måde – ledsaget af en masse billeder.
Foredraget giver samtidig et rids af godt 1000 års danmarkshistorie.

UNESCO og Verdensarven…
Foredraget starter med kort at forklarer om UNESCO, som er FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur, og om baggrunden for Verdensarvslisten og kriterierne for at komme med.
Listen tæller i dag 1073 steder i 167 lande (feb. 2018) – og omfatter monumenter, bygninger, kulturlandskaber og naturområder.
Alle repræsenterer de på hver sin måde noget helt unikt og enestående i verden.

Verdensarv i Danmark…
Herefter gennemgår jeg de danske steder som er med på listen, og fortæller om, hvorfor de er blevet optaget. Forhåbentlig får jeg fortalt nogle ting du ikke vidste i forvejen, ting som måske vil give dig lyst til at besøge stederne – eller besøge dem igen.
Hovedvægten vil ligge på Jelling Monumenterne, Roskilde Domkirke og Kronborg.

Flere vil med i det fine selskab…
Til sidst præsenteres kort de kandidater i Danmark og Grønland, som er indstillet til optagelse.

UNESCO’s mål med arbejdet er at skabe indsigt i – og fascination af verdens kulturelle og naturmæssige mangfoldighed.

Jeg er ikke historiker, arkæolog eller biolog – men vil gerne i tråd med UNESCO’s mål om indsigt og facination – give tilhøreren en større viden om de danske verdensarvssteder – og dermed forhåbentlig inspirere til at besøge dem – og se på dem med andre øjne – og måske også besøge nogle af de mere 1000 andre steder i resten af verden.
Dirch Lind
Varighed: 1 time og 45 minutter
Honorar: 2.000,-
Honorar til transport: Statens takster


Andre foredrag ved Dirch Lind


Om foredragsholderen

Dirch Lind

Fotograf, Underviser og Foredragsholder Kirkestien 3 8920 Randers NV Telefon: 86450186 Se website Skriv email

Uddannet Socialpædagog og voksenunderviser. Har bl.a. arbejdet 1 år på en efterskole og 10 år på en daghøjskole. Er i dag selvstændig fotograf og underviser.
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked