Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Gustav Wied – samfundsrevser og kirkekritiker


Gustav Wied litterære produktion kulminerede i starten af det 20. århundrede, men interessen for ham er usvækket den dag i dag. Hans romaner læses stadig, og flere af dem, fx ’Livsens Ondskab’ og ’Slægten’ har dannet forlæg for tv-serier og spillefilm; hans populære skuespil, fx ’Skærmydsler’ og ’Den Hellige Ånd’, opføres jævnligt. Og hans vigtigste værker skaber stadig debat, ikke mindst de af dem, der formidler hans skarpe holdninger til kirke og kristendom, samt hans hudflettende satire over fx ateisme og kønsroller.

I Mogens Holms portræt af forfatteren og dramatikeren præsenteres også de egenskaber, der gjorde ham til en af sin tids største kendisser. Foredraget beretter om digterens fødsel, familieliv, forfatterskab - og pludselige død. Mogens Holm, der ligesom Wied er opvokset på Lolland, har samlet brudstykker til en anderledes og afvekslende historie, bygget op omkring en recitation af af ’Den Hellige Ånd’. Der bydes også bl.a. på en version forfatterens mest betydningsfulde digt, den store ode til musen og skuespillerkollegaen Nathalia Larsen.

FAKTA:
Gustav Johannes Wied 1858 – 1914: Forfatter, satiriker og samfundsrevser med et kompliceret forhold til kirke og kristendom. Wied blev af sin samtid opfattet som en litteraturens „enfant terrible", fordi han ofte spiddede borgerskabet for dets egoisme og dobbeltmoral. Men Wied var også en folkekær og farverig personlighed, der opnåede at få stor succes med både romaner og skuespil. En succes, der har holdt sig helt til vore dage. Når noget gik ham imod, tog han det dog meget personligt. Han følte sig misforstået, og endte med at tage gøre en ende på sig selv.

“Over for eftertiden står Gustav Wied som et menneske, der vil chokere, en malcontent, enten moralsk oprørt, eller fordi han under ingen omstændigheder vil regnes blandt et borgerligt flertal… en forarget, som vil fremme godhed blandt mennesker.” (F.J. Billeskov-Jansen )

Mogens Holm
Varighed: 1 time
Honorar: 3.500,-
Honorar til transport: plus transport


Andre foredrag ved Mogens Holm


Om foredragsholderen

Mogens Holm

Foredragsholder, forfatter, moderator. Platanvej 22 1810 Frederiksberg C Se website Skriv email

Mogens Holm, f. 1955: Foredragsholder. Forfatter til bl.a. ’Theatre-in-Business’, ’Samfundsteori og hverdagskunst’, ’Danmark i 80’erne’ ’På virkelighedens spinkle racer’, ’Min barndom på Lolland’ samt en række dramatiske værker. Uddannet ved Statens Scene
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked