Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Thy: om samklangen mellem Nationalpark Thy, testcentret for store havvindmøller og Cold Hawaii


Fra at ha' haft ry som et hensygnende udkantsområde er der i Thy i de seneste 10 år blevet skabt en udvikling, så Thisted Kommune skiftevis kaldes "forkant" og "guldkant" - i særlig grad takket være Cold Hawaii-konceptet.
Finn Jorsal gennemgår i sit foredrag denne udvikling. Det er i høj grad Cold Hawaii, som er "motor" for de ændringer, som trækker Thy i front. Med fremkomsten af en "Masterplan for udviklingen af Cold Hawaii", som blev skrevet hen over vinteren 2006/07, er der etableret en strategi, som i løbet af de næste 10 år bliver styrende for etableringen af et globalt brand.
Den 29. juni 2007 meddelte miljøministeren, at den første danske nationalpark skulle ligge i Thy. Det var ret oplagt, da det store "Hanstedreservatet" i mange år havde haft en unik status og nu kunne blive en vigtig del af Nationalpark Thy. Den blev indviet i august året efter, bl.a. med deltagelse af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.
Finn Jorsal har siden etableringen været medlem af Nationalparkrådet og kan således helt præcist fortælle om udviklingen.
I perioden 2007-2010 drøftede staten og DTU at etablere et testcenter for de nye, store havvindmøller. Det blev besluttet at placere det i Østerild Plantage i det nordlige Thy, og i oktober 2012 blev Det Nationale Testcenter for Store Havvindmøller indviet. Dertil kunne i september 2017 indvies et spektakulært besøgscenter på stedet.

Udover de 3 ovennævnte "hovedbrands" for Thy vil foredraget også behandle den årlige "Thy Masterclass" (kammermusikfestival), den nu 10 år gamle rockfestival "Alive Festival" (som udover musikken også deltager i eksponeringen af forskellige aktiviteter i området) og det nyetablerede "Spillestedet Thy", det første decentrale af de statslige spillesteder.
Endelig vil foredragsholderen også fortælle om etableringen af Statens Museum for Kunst's første filial, som i foråret 2019 åbner i Doverodde Købmandsgård.

Fra 1993 og ca. 10 år frem var det evige omkvæd fra de studenter, som Finn Jorsal som rektor for Thisted Gymnasium & HF-Kursus dimitterede: "Færdig med Thy, aldrig mere Thy". Men fra midt i 00'rne begyndte studenterne efter endte videregående uddannelser rundt omkring i landet at vende tilbage, og nu er situationen, at de, når de er væk fra Thy, går rundt og praler af, at de er fra Thy!

I 2017 vedtog Thisted Kommunalbestyrelse strategiplanen "Thy på forkant", og nu må man sige, at det er ved at blive virkelighed.

læs mere på min hjemmeside www.finnjorsal.dk
Finn Jorsal
Varighed: 1 time og 30 minutter
Honorar: Efter aftale
Honorar til transport: kørselsgodtgørelse efter statens takster


Andre foredrag ved Finn Jorsal


Om foredragsholderen

Finn Jorsal

Dragsbækvej 31 7700 Thisted Se website Skriv email

Finn Jorsal er født i Svendborg i december 1947, voksede op i Middelfart og Strib, blev student fra Fredericia Gymnasium 1967 (hos rektor Erik Lund) og 1974 cand. mag. i klassisk filologi på Aarhus Universitet (med professorerne Franz Blatt, Holger Friis
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked