Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Emma Gad – Takt og tone i 100 år


Usædvanlig kvinde i en turbulent tid »Kun én hovedregel for alt menneskeligt samkvem bliver aldrig forældet. Det er den at handle mod sine medmennesker ud fra et godt hjerte.«
Sådan skrev Emma Gad i sin uopslidelige ’Takt og Tone’, der fylder 100 år i december 2018. I denne opslagsbog kunne opkomlinge og andet godtfolk orientere sig om sociale spilleregler i samfundets øvre sociale lag – regler, som i høj grad satte normerne for god opførsel i resten af samfundet.
Foredraget portrætterer en usædvanlig kvinde, som levede i en tumultarisk tid fra 1851 til 1921. I denne periode forvandlede danskerne sig fra at være den enevældige konges undersåtter til borgere i et demokrati, og kvinder gik fra at være underlagt mænd hele livet til at være myndige individer.
Emma Gad spejlede sin tid. Hun var meget mere end borgerskabets stramtandede dirigent af takt og tone: dramatiker, en af de første kvindelige journalister og redaktører, førende medlem af Dansk Kvindesamfund og admiralinde. Hun var også klunketidens mest kendte københavnske fruer. Elsket for sine lystspil, som tog tidens store moralske samtaleemner – seksualitet, utroskab, uægte børn mv. – under kærlig, ironisk behandling. Beundret for sine saloner, hvor samtidens radikale kunstnere og intellektuelle som Georg Brandes flokkedes sammen med erhvervslivets spydspidser, officerer og hoffolk. Respekteret for sin ufattelige organisatoriske energi. Emma Gad var primus motor i flere store udstillinger. En udstilling i om danske kvinder i fortid og samtid trak således 80.000 besøgende, og koloniudstillingen (om Færøerne, Grønland og Island) var ligeledes en publikumsmagnet.
Så det er lidt uretfærdigt, at Emma Gad i dag stort set kun er kendt for sine gode råd i ”Takt og Tone – hvordan vi omgås”. Nogle af dem kan stadig bruges, for eksempel:
»Lad dem ikke helt beherske af deres telefon, men sæt den ud af virksomhed under et måltid sammen med gæster og under en vigtig samtale,«
2018 er også 50-året for 1968, som er blevet synonymt med det oprør, der kastede vrag på autoritære traditioner såvel som på autoriteter og normer for arbejds- og familieliv .
Jubilæerne er en god anledning til at tænke over, hvordan normerne for menneskeligt samkvem har ændret sig – til det værre og bedre, men først og fremmest til noget helt andet.
Foredraget bygger blandt andet på bestselleren Takt og Tone til Tiden – en debatbog udgivet af forlaget Frydenlund foråret 2018.

Pia Fris Laneth
Varighed: 2 timer
Honorar: Efter aftale
Honorar til transport:


Andre foredrag ved Pia Fris Laneth


Om foredragsholderen

Pia Fris Laneth

"Pia Fris Laneth er ganske enkelt en ypperlig fortæller, der med sit nærvær og store sprogtalent formår at tryllebinde sine tilhørere – ung som gammel.”Jørgen Carlsen, forstander for Testrup Højskole. Se website Skriv email

Pia Fris Laneth brød igennem med bestselleren ”Lillys Danmarkshistorie”. Bogen blev dramatiseret og gik for fulde, begejstrede teatersale landet over i 2015-2016 .
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked