Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Min oldemor Jutta Bojsen-Møller


-præstekone, højskolemor og kvindesagsforkæmper
Jutta Bojsen Møller – en fortælling om min oldemor og kampen for kvindernes stemmeret.

Jutta Bojsen Møller eller ”Mor Jutta”, som hendes tilhængere yndede at kalde hende, var en af Danmarks stærke forkæmpere for kvindesagen.

Hun blev født i 1837, og som traditionen foreskrev det, fik hun ingen formel uddannelse, men blev gift som 20 årig med den 23 år ældre sognepræst F.D. Møller, og hun fødte 11 børn, hvoraf 3 døde som små. Som præstekone blev hun særdeles aktiv: var forsanger i kirken, tog på sygebesøg med sin mand og samlede sognets unge piger til højtlæsning og håndarbejde. I en årrække var hun højskolemor på grundtvigske højskoler, og dette var baggrunden for, at hun i 1894 blev opfordret til at blive formand for Dansk Kvindesamfund.

I sin lange formandsperiode frem til 1910 rejste Jutta Bojsen Møller Danmark tyndt for at oprette nye kredse og for at agitere for ”lige Ret for Mand og Kvinde”, og det blev hurtigt klart at hun havde politisk tæft og en evne til at få folk i tale. Med sin karismatiske udstråling tryllebandt hun folk, når hun steg op på talerstolen. Desuden gik hun efter målet, da Dansk Kvindesamfund tog stemmeretten på programmet og lod sig ikke gå på af interne uenigheder om strategien. I vanskelige forhandlinger udviste hun politisk tæft og en god portion snuhed, og hun formåede at gyde olie på vandene og at få modsætninger til at mødes. Hun tilhørte samtidig pionergenerationers forsigtige og konsensussøgende holdning. Nej, kvinderne forlod ikke de hjemlige kødgryder, og hjemmet ville ikke blive en kampplads. Meget sigende blev et af hendes mottoer: ”Vær Kvinde og ikke Mand. Følg dit Hjerte og Brug din Forstand”.

”Mor Jutta” var en markant, samlende førerskikkelse i den tidlige kvindebevægelse. Hun blev det strålende midtpunkt i kvindernes valgretstog, d. 5.juni 1915, hvor over 12.000 kvinder gik i optog gennem København for at fejre, at de var blevet myndige medborgere.

Jutta Bojsen-Møller
Varighed: 2 timer
Honorar: 5.500,-
Honorar til transport: efter aftale


Andre foredrag ved Jutta Bojsen-Møller


Om foredragsholderen

Jutta Bojsen-Møller

lektor, forfatter og fortæller Ny Kirstinebergvej 20 4800 Nykøbing Falster Se website Skriv email

Jeg er foredragsholder og forfatter samt gymnasielektor i dansk, religion og retorik. Jeg brænder for at fortælle den gode historie, kombineret med viden om mennesker i deres historiske sammenhæng.
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked