Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
STEEN STEENSEN BLICHER (1782-1848).


Hedens forfatter Niels Villefrance Andersen fortæller om en af de helt store danske forfattere.

St. St. Blicher var præst, debattør, vagabond og forfatter.
Han var en farverig person.
Han fik sat Jylland på det litterære landkort.
Han havde pengeproblemer.
Og så skrev han nogle helt fantastiske noveller:
Hosekræmmeren, En Landsbydegns Dagbog, Præsten i Vejlby.

Jeg gik i skole på Sydsjælland. Dansktimerne i 2. real (9. klasse) var fodslæbende kedelige! Men en dag kom en lærer ind i klassen med en stak gamle bøger under armen. Det var Blichers lange - og første - novelle: En Landsbydegns Dagbog fra 1824.
Vi skulle på skift læse historien højt. Først fandt vi det underligt ...men alle blev grebet af stemningen og handlingen. Det handler om ulykkelig kærlighed, og sproget er holdt i en vemodig tone. Jeg dykker ned i nogle meget forskellige tekster: Søren Kanne (digt) og Hosekræmmeren - samt Præsten i Vejlby (en meget uhyggelig historie fra Vejlby nær Grenå).

Starten på mit foredrag handler om Blichers liv. Han var i København, da englænderne bombede byen (1807). Læste teologi. Tilbage i Jylland var han klar over, at han skulle virke i nærheden af den store al-hede. Blicher gik lange ture på heden ...ofte var han væk flere dage ...talte med fattige, velhavende, tatere (sigøjnere) og hosekræmmere for at få inspiration til sine historier.
Udtrykket "Det mørke Jylland" rammer ikke helt ved siden af i hans skildringer af livet på heden, Der var kulhamrende sort, når mørket satte ind. Og St. St. Blicher fandt altid et bondehus, hvor han kunne få ly for natten og inspiration til en novelle.

Blicher startede med at skrive digte. "Trækfuglene" er et hovedværk: Smukke digte med en nordisk, vemodig tone.
Men han kunne også være morsom!
Mange kender sangen om "Mads Doss" - en stor knøs, der passer fårene på heden. En dag møder Mads en sød pige, Mette fra Kølvro. Og det ender da også med, at de bliver gift. Vi er i Blicher-landet, området syd-vest for Viborg. Men hvorfor ender Mads Doss som en bitter mand på sine gamle dage?
Du får historien ...

Blicher havde en rastløshed over sig. Og han forsømte ofte arbejdet som præst. Han var opsøgende - som en moderne journalist. Han opsøgte de udstødte, der holdt til i lyngbakkerne: Tatere og kæltringe (landstrygere, det rejsende folk). Med andre ord: Han var modig!

Alle vil få et indtryk af denne spændende forfatter; han var meget alsidig i sine interesser.
Forudsætninger: Ingen.
Der bliver talt et godt dansk uden fremmedord.

-Blichers liv
-Udvalgte noveller og digte
-Den dragende hede

Publikum føres ud i hedelandet syd for Viborg med kæltringe, overtro, ung kærlighed og menneskers ondskab. Undervejs er der "smagsprøver" på de fantastiske noveller i form af oplæsning.

Med venlig hilsen
Niels
Niels Villefrance Andersen
Varighed: 1 time og 30 minutter
Honorar: 2.000,-
Honorar til transport: efter gældende takst


Andre foredrag ved Niels Villefrance Andersen


Om foredragsholderen

Niels Villefrance Andersen

Lærer, lærebogsforfatter, hobby-maler og foredragsholder. Nordgården 3 4600 Køge Telefon: 20843776 Skriv email

Jeg har interesse i formidling. Og jeg kan lide en god historie.

Jeg blev tidligt interesseret i Grønland, da min farfar læste højt af Knud Rasmussens bøger. Min interesse for St. St. Blicher startede i 2. real (9. klasse), hvor vi gennemgik "En Landsb
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked