Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Køkkenets historie


Køkkenets er også blevet kaldt Danmarks største arbejdsplads; men det var før de såkaldte samtalekøkkeners tid. Køkkenet er nu som for 1000 år siden et af hjemmets mest centrale steder. Man har sagt, at der først for alvor skete teknologisk udvikling i køkkenet, da mændene i 1900tallet lejlighedsvis kom derud for at kokkerere. Det er ikke rigtigt. Udviklingen begyndte at gå hurtigt allerede da husmoderen i kærnefamilien omkring 1870 selv begyndte få sin daglige dont ved gryderne.

Foredraget afdækker køkkenets oprindelse og afslører forskellene på landkøkkenernes og købstadskøkkenerne. Det belyser de to køkkenrevolutioner: Første gang da husmoderen og brændekomfuret vandt indpas derude i kølvandet på Danmarks industrialisering. Anden gang var i slutningen af 1900tallet, da hele familien fulgte med ind i køkkenet.

Benno Blæsild var 1995 til 2004 museumsinspektør i Den gamle By, hvor han blandt andet havde ansvaret for forskning og formidling i køkkenets historie.

Benno Blæsild er cand. mag i historie, kunsthistorie og forhistorisk arkæologi fra Århus Universitet. Han var fra 1995-2005 museumsinspektør i Den Gamle By. Fra 2005 til 2016 har han været direktør for Fregatten Jylland i Ebeltoft. Han er ansat ved Østfyns Museer som kulturhistorisk konsulent for Nyborg kommune.
Han har de seneste år været flittigt brugt som juleekspert blandt andet i DR TV’s ”Hvad er det værd” samt i P4’s ”Café Hack”.
I 2014 var han ekspert i DR P 3’s formiddagsprogram Gandhi DR K´s programmer 5 skarpe om julen og i DR 1’s antikvitetsprogrammer ”Jul på Godset” samt Go’morgen Danmark på TV2.
Han er forfatter til en række værker om julen, blandt andet Julens Traditioner – fra hedenskab til gaveræs, der udkom i 2007.
Tidligere er udkommet: Fra nytårsvers til nissekort om danske julekort samt Dansk jul i 300 år, Flettede hjerter – et særtræk ved den danske jul, Julenissens kulturhistorie og Juletræet med sin pynt- fra fin til folkelig kulturhistorie i tilknytning til juleudstillinger i Den Gamle By.

Benno Blæsild
Varighed: 1 time og 30 minutter
Honorar: 4.500,-
Honorar til transport: efter aftale


Andre foredrag ved Benno Blæsild


Om foredragsholderen

Benno Blæsild

Rougsøvej 32 8961 Allingåbro Telefon: 23255005 Skriv email

Kort CV for Benno Blæsild
Benno Blæsild er cand. mag. i historie, kunsthistorie og forhistorisk arkæologi fra Århus Universitet. Fra 1985-88 var han chef for det lokalhistoriske museum i den grønlandske by Sisimiut. Derpå var han fra 1988 til 1995 sousch
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked