Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Julens Traditioner – fra hedenskab til gaveræs


Hvad betyder ordet jul? Hvor gammel er den nordiske jul? Hvad er den ældste del af den moderne juletradition? Hvem opfandt vores form for julestemning? Disse og mange andre spørgsmål besvares. Foredraget vil kaste lys over hvordan den oldnordiske hedenske vinterfest først blev forandret til kirkens fødselsdagsfest for Jesus for siden at udvikle sig til detailhandlens største kampagneplatform.
Advarsel: tilhørernes julestemning vil aldrig blive den samme efter dette foredrag.
Benno Blæsild, der som verdens første juleinspektør har stået for Julen i Den Gamle By fra 1997 til 2004, belyser de historiske rødder bag den mest udbredte mærkedag på kloden. Den danske jul indeholder elementer, der kan føres direkte tilbage til den oldnordiske hedenskab; men som vi fejrer den i dag, har julen kun et par hundrede år på bagen.
Benno Blæsild er cand. mag i historie, kunsthistorie og forhistorisk arkæologi fra Århus Universitet. Han var fra 1995-2005 museumsinspektør i Den Gamle By. Siden februar 2005 har han været direktør for Fregatten Jylland i Ebeltoft.
Han har de seneste år været flittigt brugt som juleekspert blandt andet i DR TV’s ”Hvad er det værd” samt i P4’s ”Café Hack”.
I 2014 var han ekspert i DR P 3’s formiddagsprogram Ghandi, DR K´s programmer 5 skarpe om julen og i DR 1’s antikvitetsprogrammer ”Jul på Godset” samt Go’morgen Danmark på TV2.
Han er forfatter til en række værker om julen, blandt andet Julens Traditioner – fra hedenskab til gaveræs, der udkom i 2007.
Tidligere er udkommet: Fra nytårsvers til nissekort om danske julekort samt Dansk jul i 300 år, Flettede hjerter – et særtræk ved den danske jul, Julenissens kulturhistorie og Juletræet med sin pynt- fra fin til folkelig kulturhistorie i tilknytning til juleudstillinger i Den Gamle By.

Benno Blæsild
Varighed: 1 time og 30 minutter
Honorar: 4.500,-
Honorar til transport: efter aftale


Andre foredrag ved Benno Blæsild


Om foredragsholderen

Benno Blæsild

Rougsøvej 32 8961 Allingåbro Telefon: 23255005 Skriv email

Kort CV for Benno Blæsild
Benno Blæsild er cand. mag. i historie, kunsthistorie og forhistorisk arkæologi fra Århus Universitet. Fra 1985-88 var han chef for det lokalhistoriske museum i den grønlandske by Sisimiut. Derpå var han fra 1988 til 1995 sousch
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked