Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Fregatten Jylland og krigen på havet 1864


fra krigsmaskine til kulturarv Hvert år besøger ca. 100.000 gæster verdens længste bevarede træskib i Ebeltoft. Skibet er i dag en moderne turistattraktion.

Træfningen mellem den danske Nordsø eskadre og den allierede preussisk-østrigske flådestyrke den 9. maj 184 ændrede Fregatten Jyllands skæbne og forhindrede at det blev hugget op efter 15 års tjeneste, som ellers var normalt for datidens krigsskibe.
Søslaget blev anledning til at Fregatten i de følgende 100 år voksede til et nationalt symbol på linie med Kronborg og Dybbøl Mølle.

Søslaget regnes her hjemme for en dansk sejr. Men de østrigske øverstbefalende, Tegetthoff blev dagen efter forfremmet og søslaget blev i Østrig udlagt som en stor sejr – for østrigerne.

Foredraget vil besvare en række spørgsmål:

Hvem vandt Slaget ved Helgoland 9. maj 1864?

Kunne den danske flåde have ændret krigens gang i 1864?

Hvorfor havde Østrig en stor krigsflåde i 1864?

Hvorfor er Fregatten Jylland skyld i, at vi i dag kan nyde et Glas Madeira?

Hvorfor i alverden ligger Fregatten Jylland i Ebeltoft i dag?

Hvorfor er der tvivl om, hvorvidt Fregatten skal bevares for eftertiden?

Disse og mange andre spørgsmål besvares saglig, men muntert.

Benno Blæsild er cand. mag i historie, kunsthistorie og forhistorisk arkæologi fra Århus Universitet. Han var fra 1995-2005 museumsinspektør i Den Gamle By. Fra 2005 til 2016 har han været direktør for Fregatten Jylland i Ebeltoft. Han er ansat ved Østfyns Museer som kulturhistorisk konsulent i Nyborg kommune.
Han har de seneste år været flittigt brugt som juleekspert blandt andet i TV2’s Go’morgenDanmark og DR TV’s ”Hvad er det værd” og ”Guld på Godset” samt i radioen bl.a. P4’s ”Café Hack”.
Han er forfatter til en række værker om købstadshistorie og om julen, blandt andet Julens Traditioner – fra hedenskab til gaveræs, der udkom i 2007. Desuden er han forfatter til en række bøger, blandt andet: Et kunstnerhjem – Michael og Anna Anchers hjem i Skagen (2003), Julens traditioner (2007) og Krigen på havet – omkring Jylland 1864 (2014).

Benno Blæsild
Varighed: 1 time og 30 minutter
Honorar: 4.500,-
Honorar til transport: efter aftale


Andre foredrag ved Benno Blæsild


Om foredragsholderen

Benno Blæsild

Rougsøvej 32 8961 Allingåbro Telefon: 23255005 Skriv email

Kort CV for Benno Blæsild
Benno Blæsild er cand. mag. i historie, kunsthistorie og forhistorisk arkæologi fra Århus Universitet. Fra 1985-88 var han chef for det lokalhistoriske museum i den grønlandske by Sisimiut. Derpå var han fra 1988 til 1995 sousch
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked