Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Hvordan Aarhus blev Danmarks næststørste by


En opbyggelig beretning om svineheldets uforlignelige indflydelse på den historiske udvikling En af de mest uforudsete udviklingshistorier i nyere Danmarkshistorie er beretningen om, hvordan Aarhus blev Jyllands dominerende by. Det lå bestemt ikke i kortene, da grundlovens vise fædre for 150 år siden tog fat på at modernisere det gamle enevældige danske kongedømme og dets slumrende købstæder. Siden middelalderen havde de danske købstæder udviklet sig til søvnige enklaver af skippere, håndværkere og gesjæftige købmænd, der alle blev overvåget af kongens foged.
I 1801 var Aarhus Danmarks 8. største by. Randers var f.eks. 10 % større end Aarhus målt på befolkningen. Indførelsen af grundlov og folkestyre ændrede ikke meget på det. Aarhus rykkede forbi Rander og var nr. 7 i 1855, men der var kun 48 indbyggere flere i Aarhus end i Randers.
Ved århundredeskiftet 45 år senere var Aarhus suverænt Danmarks næststørste by. Det var ikke en del af folkestyrets plan, men i nogen grad en konsekvens af manglende beslutningsevne og bagstræb. Tilsat en passende mængde af regulært svineheld, blev det en eksplosiv blanding, som startede det væksteventyr for Aarhus, som endnu ikke er overstået.
Benno Blæsild er cand. mag i historie, kunsthistorie og forhistorisk arkæologi fra Århus Universitet. Han var fra 1995-2005 museumsinspektør i Den Gamle By. Fra 2005 til 2016 har han været direktør for Fregatten Jylland i Ebeltoft. Han er ansat ved Østfyns Museer som kulturhistorisk konsulent i Nyborg kommune.
Han har de seneste år været flittigt brugt som juleekspert blandt andet i TV2’s Go’morgenDanmark og DR TV’s ”Hvad er det værd” og ”Guld på Godset” samt i radioen bl.a. P4’s ”Café Hack”.
Han er forfatter til en række værker om købstadshistorie og om julen, blandt andet Julens Traditioner – fra hedenskab til gaveræs, der udkom i 2007. Desuden er han forfatter til en række bøger, blandt andet: Et kunstnerhjem – Michael og Anna Anchers hjem i Skagen (2003), Julens traditioner ( 2007) og Krigen på havet – omkring Jylland 1864 (2014).

Benno Blæsild
Varighed: 1 time og 30 minutter
Honorar: 4.500,-
Honorar til transport: efter aftale


Andre foredrag ved Benno Blæsild


Om foredragsholderen

Benno Blæsild

Rougsøvej 32 8961 Allingåbro Telefon: 23255005 Skriv email

Kort CV for Benno Blæsild
Benno Blæsild er cand. mag. i historie, kunsthistorie og forhistorisk arkæologi fra Århus Universitet. Fra 1985-88 var han chef for det lokalhistoriske museum i den grønlandske by Sisimiut. Derpå var han fra 1988 til 1995 sousch
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked