Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Et år i Østgrønland


Hvad får en mand på 60 år til at tage til Tasiilaq - hovedbyen i Østgrønland?

Min interesse for Grønland startede, da jeg var 12 år. Jeg cyklede ofte forbi mine bedsteforældre i Køge. Min farfar havde læst utallige bøger om den isholdige ø i Nordatlanten. En dag skruede han mig ned i en stol: "Hør godt efter!" sagde han og læste højt af Knud Rasmussens rejsebog "Den store Slæderejse". Farfar tog en globus frem, og med en kroget finger viste han mig ruten: Fra Grønland over Canada & Alaska helt ud til Stillehavet. Virkelig spændende - og jeg var solgt!
I det hele taget blev der læst mange rejsebøger i min familie. Min far var glad for Peter Freuchen, polarforsker og historiefortæller. Der blev sået et frø. Verden var større end Østsjælland!

Da jeg mange år senere blev vikar på en skole, fortalte jeg børnene om Grønland, inuit (betyder menneske) og myter om bjørne og mennesker. Jeg opdagede, at stoffet fangede.

Efter flere år som lærer kunne jeg ikke frigøre mig fra tanken: Min uddannelse kunne give mig visum til en anden kultur - og nye oplevelser: Helt oplagt Grønland!
Der er brug for lærere i Østgrønland. Og en sommerdag i juli måned 2010 landede jeg med helikopter i Tasiilaq.
Fra luften lignede byen røde, blå og grønne legoklodser spredt ud på en stor fjeldside.

Jeg var så heldig at leje en lille bolig 10 min. fra skolen - til fods - og jeg havde en vidunderlig udsigt over havnen.

Et rock-band stod og manglede en trommeslager, og da jeg har en fortid som trommebanker i et lille orkester, gled jeg hurtigt ind. Det var mit held. For vi kom rundt i byen og spillede på pub og i sportshallen - på den måde fik jeg kontakt med mange mennesker.
Jeg havde nemt ved at tale med de voksne grønlændere. Men børnene var ikke nemme at motivere. Jeg indså hurtigt, at bøgerne var vanskelige ...måske skulle man satse mere på sport og aktiviteter ude i fjeldet? En ung vikar fra Nuuk tilbragte en måned i Østgrønland - han tog klassen ud på isen. Vi spillede fodbold. Farligt? Nej for isen bliver tre meter tyk i februar måned. Sagt lige ud af posen: Den unge fyr vidste, hvad han gjorde! "Jeg vil ha´ at eleverne bruger deres kræfter, deres energi - at de bliver kørt trætte. For om en time går vi tilbage på skolen og arbejder med regning og matematik!"
Det fungerede fint. Som om uroen i klassen var forduftet ude på isen ...i det hele taget elsker grønlandske børn idræt. Og de stikker ikke op for bollemælk. De er seje!
Jeg har skrevet lidt om forhold i Grønland. Mit hovedsynspunkt er, at man bør inddrage kulturbaggrunden mere i undervisningen.

En dag i Østgrønland er uforudsigelig. Jeg startede klokken 6.45 med corn-flakes og mælkepulver. Radio KNR berettede om verdens gang. Op på skolen klokken 7.50. En hurtig kop kaffe. Og tre timer senere måtte skolen lukke på grund af vinterorkan (piteraq). Østgrønlændernes værste frygt. Der er virkelig tale om en kras orkan - det er livsfarligt at opholde sig ude. Så alle børn skulle gå hurtigt hjem.
Tre dage senere er det smukt solskin nogle timer om dagen; og man ser hundeslæder og snescootere på isen.
Smil til folk. Og du får en tur på slæden eller scooteren. I et lille samfund som Tasiilaq er folk hjælpsomme.

Og når nordlyset løb som en grøn flod på himmelen, tænkte jeg: Tænk at jeg har fået lov til at opleve det her!

Det spændende er samspillet mellem mennesker - og kulturbaggrunden.
Hvordan får man et netværk et nyt sted?
Mødet med børnene var ikke uden problemer.
Overtro, fjeldvandrere, spøgelser, åndemaneren.
"Havets Moder" er en berømt grønlandsk myte. Historien er stadigvæk aktuel.
En pige fra børnehjemmet overraskede mig!
Jeg blaffede den og kom op at køre med en hundeslæde.

Oplevelsen på fjorden. Isen bliver to meter tyk!
Vinterorkan (Piteraq)
Nordlyset er naturens lysshow!

Der fremvises flotte billeder ved foredraget: Natur, slædehunde, nordlys, huse, fjelde og fjord.

Jeg ser frem til en god oplevelse!

Venlig hilsen Niels

Kontakt mig gerne på mail: jackishoj@gmail.com
Niels Villefrance Andersen
Varighed: 1 time og 30 minutter
Honorar: 2.000,-
Honorar til transport: Efter statens takst


Andre foredrag ved Niels Villefrance Andersen


Om foredragsholderen

Niels Villefrance Andersen

Lærer, lærebogsforfatter, hobby-maler og foredragsholder. Nordgården 3 4600 Køge Telefon: 20843776 Skriv email

Jeg har interesse i formidling. Og jeg kan lide en god historie.

Jeg blev tidligt interesseret i Grønland, da min farfar læste højt af Knud Rasmussens bøger. Min interesse for St. St. Blicher startede i 2. real (9. klasse), hvor vi gennemgik "En Landsb
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked