Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Oversættelse


Marianne Olsen kastede sig som ung studerende ud et livslangt kærlighedsforhold til den franske digter Georges Bernanos´ forfatterskab. Lidenskaben var så stor, at den måtte deles med andre og drev hende ud på en lang rejse ind i oversætterens univers - dét til trods, at hun knap nok beherskede sproget til at begynde med. For, som Marianne Olsen udtrykker det; ”når man skriver som Georges Bernanos, dør man ikke rigtigt. Han skriver især om mennesket i dets mest sårbare situation. Derfor har han mange skildringer af gale folk, folk i puberteten og folk i deres dødsstund. Og hans sprog er meget kompliceret, fordi det kun vil udtrykke den helt rene sandhed, ligesom en sanger kun vil synge den rene tone. Og jeg havde den sårbarhed intakt, der gjorde mig åben for rigdommen i livets tilskikkelser. Han forandrede det nok ikke, men han tydeliggjorde det, fordi han havde modet til at se mennesket under al den elendighed det klæder sig i, det være sig dyre klæder eller slidte laser. Bernanos var kommet ind i mit liv, og der var ingen vej tilbage: Jeg fik ikke Bernanos oversat – Bernanos fik mig til at oversætte”.
Senere har jeg oversat fra engelsk - også en tekst, som kaldte på mig: Carol Matas: Greater than Angels. Bogen handler om nogle unge mennesker på flugt, der bliver hjulpet under den nazistiske besættelse af Frankrig og fremhæver civilbefolkningens modige NEJ til at udlevere jøder og altså trodser den 'normale' franske politik under anden verdenskrig.
Marianne Olsen
Varighed: 1 time
Honorar: Efter aftale
Honorar til transport: Efter aftale


Andre foredrag ved Marianne Olsen


Om foredragsholderen

Marianne Olsen

Lektor emerita, oversætter, redaktør og blogger på netavisen SAMEKSISTENS Ringstedgade 67 4700 Næstved Skriv email

Foredragsholderen, forfatteren og oversætteren Marianne Olsen er i dag - efter mere end 40 år som underviser på Herlufsholm Skole – redaktør af SOS Racismes tidsskrift og direktør for Fonden til udbredelse af kendskabet til Andreas Simonsens tænkning.
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked