Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Fra foldeudpige i Ugens Rapport til Universitetet – en opkomlings historie


Pia Fris Laneths meget personlige foredrag om at være mønsterbryder: Synet af de mange kvinder i familien, som var slidt ned af arbejde på fabrikken, ved symaskinen og i rengøringsjob, gjorde forskellen. Dét syn satte sig nemlig på lille Pias nethinde i starten af 1960’erne og gav hendes liv retning. Hun blev ikke bare socialt indigneret og feminist, men kastede sig også ud på en lang social rejse. Væk fra stenbroen med en tjenerfar og en ufaglært mor og ind på universitetet for at blive familiens første akademiker. Siden har hun udfoldet sig som både journalist på Danmarks Radio og dagbladet Information og som forfatter af flere anmelderroste bøger.
Men inden Pia Fris Laneth startede på samfundsfagsstudiet i København i 1975, blev hun model. Nøgenmodel og foldeudpige i Ugens Rapport som 15-årig og international skønhedsdronning, Miss Young International, som 16-årig. I et interview til Politiken forklarede hun: »I arbejderklassen, hvor jeg kom fra, gjorde man sig ingen illusioner. Hvis der var en hurtig vej op ad den sociale rangstige, så skulle man tage den. Alle kvinderne i min familie arbejdede hårdt, mange havde dårlig ryg eller åreknuder, og vi vidste godt, at man bliver grim af at arbejde. Her skulle jeg bare stille mig op og stritte med brysterne – hvad var problemet? «.
Klatreturen op af den sociale rangstige har givet meget livsglæde, men også en følelse af hjemløshed, som Pia Fris Laneth deler med andre mønsterbrydere.
I foredraget kædes den personlige historie sammen med forskning om social mobilitet i Danmark: Trods SU og velfærdstat har akademikerbørn ni gange større chance for at få en universitetsuddannelse end børn af en ufaglært arbejder. Det handler om den bagage, man kommer med hjemmefra.

Pia fortæller i tv-dokumentar: http://www.dr.dk/TV/se/ugens-rapport/ugens-rapport-lige-pa-og-hardt-2-2#!/

Læs Politikens interview med Pia om at være mønsterbryder: ”De slidte kvindekroppe skræmte mig” : http://politiken.dk/debat/ECE1030856/de-slidte-kvindekroppe-skraemte-mig/

Pia fortæller også sin historie i Johanne Myginds bog ’Opdrift’, udkommet på Gyldendal 2011
Pia Fris Laneth
Varighed: 2 timer
Honorar: 0,-
Honorar til transport:


Andre foredrag ved Pia Fris Laneth


Om foredragsholderen

Pia Fris Laneth

"Pia Fris Laneth er ganske enkelt en ypperlig fortæller, der med sit nærvær og store sprogtalent formår at tryllebinde sine tilhørere – ung som gammel.”Jørgen Carlsen, forstander for Testrup Højskole. Se website Skriv email

Pia Fris Laneth brød igennem med bestselleren ”Lillys Danmarkshistorie”. Bogen blev dramatiseret og gik for fulde, begejstrede teatersale landet over i 2015-2016 .
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked