Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Pibekraver & fløjlsmaver - reformationens betydning


Om præstekjolen/ornatet og messeklæderne før og efter reformationen og om fremstillingen og brugen af dem Foredraget tager udgangspunkt i alterbilledet fra Torslunde fra 1561. Billedet viser idealet af, hvordan messeklæderne blev brugt til en luthersk evangelisk gudstjeneste, men også hvordan præstekjole og messeklæder anvendes i dag. Der bliver fortalt om præstens dragt før og efter reformationen.
Præstekjolen - også kaldet ornatet - har i Danmark stort set været uforandret siden reformationen. På Martin Luthers tid var den en borgerdragt, der skulle understrege, at præsten ikke skilte sig ud, men tilhørte borgerstanden. I dag bæres den lange sorte kjole for at skjule privatpersonen og tydeliggøre præsten, gudstjenesten og embedet.

Foredraget fortæller om messeklæderne: albaen, messehaglerne og bispekåberne, om historien, om farverne, symbolerne og deres betydning og om fremstillingen af de prægtige liturgiske klæder.

Hvorfor er kjolen sort og hvorfra stammer kraven?
Hvad mente Luther om brugen af messeklæder?
Hvorfra stammer dragten og hvorfor den hvide messeskjorte?
Hvilken betydning for liturgien har messeklæder og bispekåbe, og hvorfor skifter messehaglerne farve i løbet af kirkeåret?
På baggrund af min egen praktiske erfaring med udførelse af kirketekstiler samt bogen om de danske bispekåber, fortæller jeg levende om præstens dragt og om kirkens tekstiler og om udførelsen af dem.

Vibeke Lindhardt
Varighed: 2 timer
Honorar: 4.000,-
Honorar til transport: Statens takster


Andre foredrag ved Vibeke Lindhardt


Om foredragsholderen

Vibeke Lindhardt

Tekstilkunstner, forfatter og foredragsholder Constantiaparken 5 2960 Rungsted Se website Skriv email

Jeg er tekstilkunstner og foredragsholder, cand. pæd. og forfatter til bogen: Se min kåbe - om de danske bispekåber som pragt, dragt og magt. I mine foredrag stræber jeg efter en høj faglig formidling samtidig med at jeg vægter den gode historie, en god b
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked