Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Danske Modstandskvinder


En dramatisk og vedkommende beretning om kvinder, der satte livet ind for Danmarks frihed: Flere end 700 danske kvinder blev interneret af nazisterne i Frøslevlejren, fordi de var medlemmer af modstandsbevægelsen.
Nogle deltog i sabotage af jernbaner og fabriksanlæg. Andre transporterede våben, var logiværter for jødiske flygtninge og faldskærmsfolk, eller de opsporede stikkere og fremskaffede falske identitetskort. Atter andre trykte og uddelte illegale blade og bøger. Det er fortællinger om personligt mod og etiske dilemmaer, om angsten for Gestapo, om kammerater, der blev stukket og henrettet eller døde i tyske koncentrationslejre.

Pia Fris Laneth debuterede i 2012 som filminstruktør med dokumentarserien: "Danske Kvinder i Modstandsbevægelsen" i tre afsnit. Serien blev sendt på DR til klapsalver fra anmelderne, og Laneth blev sammen med sin medinstruktør, Li Vilstrup, indstillet til Cavlingprisen.
Der er lavet metervis af film og skrevet side op og side ned om de tusinder af danske modstandsfolk, der satte livet på spil i kampen mod den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Men først med Laneth og Vilstrups indsats fik kvinderne hovedrollen i en film om den danske modstand.
I forbindelse med foredraget vises et afsnit eller uddrag af flere afsnit. I forbindelse med heldags- eller weekendarrangementer kan man se hele serien og få den store fortælling og debat om modstandsbevægelsen.

Anmelderne skrev:
Berlingske: ”Når kvinderne fortæller, bliver man totalt grebet og forelsket i dem.
”Politiken: ”Tv for voksne, tænkende mennesker” og "et underholdende og vedkommende korrektiv til den gængse Robin Hood i trenchcoat-mytologisk historieskrivning om de danske terrorister og desperadoers kamp mod nazierne under Anden Verdenskrig".
Information: ”kvindernes modstandskamp, rigt og præcist garneret med dagbogsnotater, nyhedsklip, arkivfoto, scener fra gamle film.”

Trailer: 1 Fisken i vandet – sabotøren
http://www.youtube.com/watch?v=EL3KCi778Go
Trailer: 2 Når det ene tager det andet – hjælpetropperne
http://www.youtube.com/watch?v=uAwtd2k0bvc
Trailer 3: Bag pigtråd – Gestapos fanger
http://www.youtube.com/watch?v=iDqO1PmNegsPia Fris Laneth
Varighed: 2 timer
Honorar: Efter aftale
Honorar til transport:


Andre foredrag ved Pia Fris Laneth


Om foredragsholderen

Pia Fris Laneth

"Pia Fris Laneth er ganske enkelt en ypperlig fortæller, der med sit nærvær og store sprogtalent formår at tryllebinde sine tilhørere – ung som gammel.”Jørgen Carlsen, forstander for Testrup Højskole. Se website Skriv email

Pia Fris Laneth brød igennem med bestselleren ”Lillys Danmarkshistorie”. Bogen blev dramatiseret og gik for fulde, begejstrede teatersale landet over i 2015-2016 .
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked