Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
På Herrens mark - en pilgrimsvandring til Santiago de Compostela


I Middelalderen var det almindeligt at følge de gamle pilgrimsruter i Europa. Da jeg fik bevilget studieorlov for at fordybe mig i emnet "kristen spiritualitet", tog jeg rygsækken på og vandrede alene ad den gamle pilgrimsrute, "el camino" (= vejen) i Spanien.

Jeg overnattede i klostre og på herberger, deltog i munkenes messer, mødte moderne pilgrimme, der vandrede i længsel - længslen efter det enkle liv, længslen efter at genopdage naturen, længslen efter at finde sig selv, længslen efter Gud.

På pilgrimsvandringen kom jeg til at se mit liv i miniformat: som en vandring fra vugge til grav. Og Bibelens velkendte ord foretog en rejse fra hjerne til hjerte, fra hoved til krop. Det blev begyndelsen til en spændende proces med at få folkekirken på benene.

Pilgrimsvandring og valfart har altid været kendetegn på en levende kirke. De første kristne kaldtes "dem, der hørte til vejen". Pilgrimsvandring kan stadig inspirere til en levende tro. Evangeliet må "have ben at gå på", og vandringen i det ydre, fysiske landskab afspejler den indre rejse, bønnens vej mod Gud. En pilgrim går "ud i det indre". Den ydre, fysiske vandring hører sammen med den indre, åndelige vandring: længslen efter Gud. Føddernes monotone gang bliver en meditativ rytme, en slags klosterliv til fods.

På en pilgrimsvandring "beder man med fødderne"! Pilgrimmen ser det indre landskab bag det ydre: en usynlig, ekstra dimension bag denne verdens timelighed. Måske er man nødt til at bevæge sig fysisk for at kunne flytte sig mentalt?

I en tid med mange hurtige skift, endeløse informationsstrømme, højt tempo og overfyldte kalendere fremstår pilgrimstanken som en anden livsstil med tid til stilhed, eftertanke, langsomhed, enkelhed og indre ro. En slags kristendom for alle sanser.

Foredraget suppleres med billeder og musik fra vandringen og kan følges op med en pilgrimsrejse til Santiago de Compostela, Trondheim eller Vadstena.
Elisabeth Lidell
Varighed: 2 timer
Honorar: Efter aftale
Honorar til transport: Efter gældende takster


Andre foredrag ved Elisabeth Lidell


Om foredragsholderen

Elisabeth Lidell

Øresund Parkvej 15 2300 København Se website Skriv email

Født 1950 på Ærø, uddannet cand.theol. et exam. art. 1979, præsteembeder: Københavns Domkirke samt Risskov Kirke, retræteleder, pilgrimspræst i Århus Stift, åndelig vejleder samt fhv. underviser på Pastoralseminariet i Århus i emnet ”Bøn og spiritualitet”
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked