Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Nordiske pilgrimsruter samt herberger langs Hærvejen


Middelalderens gamle pilgrimsmål, bl.a. Vadstena og Trondheim i Norden har oplevet stor søgning. Alle steder er der oprettet pilgrimscentre til modtagelse af de mange besøgende.

Sommeren 2004 deltog jeg i tre ugers nordisk pilgrimsvandring til Vadstena, Den hellige Birgittas by i Sverige. Sommeren 2007 leder jeg sammen med en norsk pilgrimspræst den nordiske pilgrimsvandring til Nidaros, Olav den helliges by, Trondheim i Norge, hvor jeg siden da har virket som sommer-pilgrimspræst.

I 2008 fik Danmark sin ”camino” (spansk ord for ”vej”, brugt i forb.m. pilgrimsruten til Santiago de Compostela). På den gamle pilgrimsrute Hærvejen har arkitekt Andreas Blinkenberg ombygget 11 gamle ladebygninger til herberger. Nu er det muligt at vandre fra Viborg til grænsen med soveposen og lidt ekstra tøj i rygsækken og overnatte billigt.

Herbergerne er åbne om sommeren, og man kan ikke reservere plads på forhånd. Det er ideen med pilgrimsvandring, at man skal leve i nuet og ikke bekymre sig om dagen i morgen. Disse enkle overnatningssteder kan også blive frugtbare mødesteder mellem den mobile pilgrim og den fastboende.

Mange danskere længes i dag efter ro og fordybelse, og på en pilgrimsvandring har man netop mulighed for at finde langsomhed, frihed, enkelhed, bekymringsløshed, stilhed, fællesskab og åndelighed.

Pilgrimsvandringen er en grundmenneskelig måde at udtrykke sin søgen på for den, der leder efter mål og mening med sin livsvej. Desuden er den bærer af den gamle talemåde: ”En sund sjæl i en sund krop” som en måde at kombinere fysisk, mental og åndelig helse. Landskabet og kulturhistorien kommer tæt på. Det er som et spændende eventyr at trænge ind i hjertet af det ydre landskab, som har så meget at fortælle om det indre landskab.

For en pilgrim begiver sig ikke på vandring for at udføre en præstation, men for at søge livskvalitet og beskæftige sig med sig selv og de eksistentielle grundspørgsmål: Hvor kommer jeg fra? Hvor er jeg på vej hen? Og hvorfor? På den måde får vandringen ligeledes en religiøs dimension: Hvad er min tro?

Foredraget kan suppleres med billeder fra de nordiske pilgrimsruter.
Elisabeth Lidell
Varighed: 2 timer
Honorar: 4.000,-
Honorar til transport: Efter gældende takster


Andre foredrag ved Elisabeth Lidell


Om foredragsholderen

Elisabeth Lidell

Øresund Parkvej 15 2300 København Se website Skriv email

Født 1950 på Ærø, uddannet cand.theol. et exam. art. 1979, præsteembeder: Københavns Domkirke samt Risskov Kirke, retræteleder, pilgrimspræst i Århus Stift, åndelig vejleder samt fhv. underviser på Pastoralseminariet i Århus i emnet ”Bøn og spiritualitet”
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked