Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Grundtvig og Marie - den korte kærlighedslykke på Rønnebæksholm


GRUNDTVIG OG MARIE – DEN KORTE KÆRLIGHEDSLYKKE PÅ RØNNEBÆKSHOLM
I efteråret 1845 traf Grundtvig første gang Marie Toft, da hun aflagde ham en visit i hans hjem på Vimmelskaftet. Han var på det tidspunkt 62 år gammel, havde siden 1818 været gift med sin Lise, den blide provstedatter fra Gunslev på Falster.
Marie var 30 år yngre end Grundtvig; hun havde styret Rønnebæksholm som enke i snart 5 år, idet hendes mand, Harald Toft, døde af brystsyge i 1841. Hun var på egnen kendt for at være en selvstændig kvinde, der gik sine egne veje, ikke blot som en nytænkende godsejer, men også som en aktiv skikkelse i egnens vækkelsesbevægelse.
For dem begge blev mødet skelsættende. Grundtvig var stærkt opildnet over at møde en kvinde som kunne give ham svar på tiltale. Deres kærlighedslykke blev kort; men for Grundtvig blev mødet med Marie til en dyb digterisk inspiration: Han sang om ”min Marie” i viser og i skrifter, både mens hun levede og efter hendes død, og han hyldede hende i bedste folkevisestil som den kloge, stolte og højmodige adelsfrue, der kunne tale ligeværdigt med høj og med lav, og som var klogere til at styre et gods, til at tale om politik og kristendom end hvilken som helst mand. Samlivet med ”denne vidunderlige Frue” betød, at Grundtvig efter 1850 betonede, at tiden var nu inde til, at kvinden skulle bruge sine evner uden for hjemmet - til alles gavn, for ellers ville samfundet gå til grunde.

Dette foredrag kan kombineres med en heldagsudflugt med bus til Grundtvig og Maries Sydsjælland: Udby, Rønnebæksholm, Bregentved, Gisselfeldt og Gammelkjøgegaard.
Jutta Bojsen-Møller
Varighed: 2 timer
Honorar: 5.500,-
Honorar til transport: efter aftale


Andre foredrag ved Jutta Bojsen-Møller


Om foredragsholderen

Jutta Bojsen-Møller

lektor, forfatter og fortæller Ny Kirstinebergvej 20 4800 Nykøbing Falster Se website Skriv email

Jeg er foredragsholder og forfatter samt gymnasielektor i dansk, religion og retorik. Jeg brænder for at fortælle den gode historie, kombineret med viden om mennesker i deres historiske sammenhæng.
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked