Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Eline Boisen - en fortælling om min tipoldemor


Eline Boisen var præstekone i midten af forrige århundrede. Hun ville som så mange andre almindelige mennesker for længst være gået i glemmebogen, hvis ikke hun i de sidste 15 år af sit liv havde skrevet og skrevet om sit liv. - Smertefulde og ærlige erindringer om hendes følelser og tanker, om mennesker, hun havde mødt, og ikke mindst om hendes stormfulde ægteskab.

Erindringerne blev udgivet for en del år siden under titlen "- men størst er kærligheden". De vakte uhyre opmærksomhed, ikke mindst fordi man som læser får et kik ind i dagligdagen, som den formede sig for halvandet hundrede år siden. Eline Boisen kom fra et dannet, borgerligt miljø, og som præstekone befandt hun sig på den øverste del af den sociale rangstige; men det meste af sit voksenliv gik hun klædt som bondekone og delte livsvilkår med almuekvinderne. Fra 1835 til 1854 fødte hun 11 børn, hvoraf tre døde som små. Erindringerne giver indblik i en utrolig barsk kvindeverden; sygdom og død var en daglig følgesvend, og helbredelsesmetoderne var gamle: åreladning, iglepåsætning og forskellige væskeudtrækkende sennepsplastre og spanske fluer.

Eline Boisen giver samlet et omfattende billede af Danmarkshistorien i midten af forrige århundrede med vækkelsesbevægelser, kampen for danskheden i Slesvig, den grundlovgivende rigsforsamling, grundtvigianismen, den tidlige højskolebevægelse, alt sammen set fra bagscenen, fra kvindernes lille verden. Hun skriver så levende, at hun ligesom lader os kigge ind igennem en sprække, så vi kan følge, hvordan livet formede sig for halvandet hundrede år siden.
Jutta Bojsen-Møller
Varighed: 2 timer
Honorar: 5.500,-
Honorar til transport: efter aftale


Andre foredrag ved Jutta Bojsen-Møller


Om foredragsholderen

Jutta Bojsen-Møller

lektor, forfatter og fortæller Ny Kirstinebergvej 20 4800 Nykøbing Falster Se website Skriv email

Jeg er foredragsholder og forfatter samt gymnasielektor i dansk, religion og retorik. Jeg brænder for at fortælle den gode historie, kombineret med viden om mennesker i deres historiske sammenhæng.
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked