Foredrag

Kristne filantroper og frivilligt socialt arbejde

Den fantastiske og næsten glemte historie om kristne filantropers kolossale betydning for opbygningen af den tidlige velfærdsstat. .

For hundrede år siden var Vesterbro og Nørrebro i København møgbeskidte, fattige arbejderkvarterer, hvor pæne mennesker sjældent satte deres ben. Her rykkede indre missionske vækkelsesprædikanter ind for at udbrede Guds ord og bygge kirker. Hele otte ud af Vesterbros ti kirker blev rejst for penge, samlet ind af Kirkefondens lægfolk. Snart fandt de ud af, at Guds ord lettere fandt vej til menneskenes hjerter, hvis ordet fulgtes af barmhjertige gerninger. Menighederne i København skabte et vidt forgrenet filantropisk arbejde med børnehaver, hjem for faldne kvinder, drukkenbolte og hjemløse, en gårdmission og en værtshusmission og meget, meget mere.
Dette enorme frivillige sociale arbejde blev drevet af ildsjæle, der ofte kom i verbalt slagsmål med det unge Socialdemokrati, som hånligt kaldte religion for ’Opium for folket’ og missionærerne for Helvedeshunde og Svovlprædikanter. Efter årtiers kamp om arbejdernes sjæle blev begge parter mere forsonlige og trak fra 30’erne på samme hammel i socialpolitikken.
Indre Missions rolle i opbygningen af velfærdsstaten er en næsten glemt historie.

Foredraget bygger på bogen ”Respekt – historier fra Settlementet på Vesterbro" fra 2011.
Anmelderne skrev:
”Pia Fris Laneth har skrevet en fremragende bog om ildsjæle, arbejdere, akademikere, arbejdsløse og drukkenbolte. Med andre ord om hundrede års dansk socialpolitik med afsæt i Vesterbro.” Egon Clausen, Information
”Foretagsomme præster, lægmænd og lægkvinder fra Indre mission får oprejsning i Pia Fris Laneths jubilæumsbog om Settlementet”.
”Som i hendes Lillys danmarkshistorie veksler den store historie med den lille, og hun taber aldrig mennesker af syne. De er tilstede over alt i bogen med fotografier og spændende, rørende, personlige historier.” Pernille Stensgaard, Weekendavisen

se mere: www.piafrislaneth.dk