Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Faustmyten – en europæisk grundfortælling


Hvorfor har så mange digtere, forfattere og komponister benyttet ideen om en djævlepagt til at udtrykke det væsentlige i deres egen tid? Har vi at gøre med en grundfortælling i den protestantiske kultur?
Du kender måske udtrykkene djævelens advokat, spilledjævelen, væddemål med Mefistofeles. Men hvor kommer de fra? Middelalderens syn nysgerrighed (curiositas) har i vor kultur fået en mere positiv klang. Men hvordan er det sket?

Da en luthersk bogtrykker i 1587 udgav fortællingen om Faust som 'folkebog' blev en gnist antændt og en verdenslitterær udvikling sat i gang. Første skridt tog fortællingen som omrejsende teater på markedspladser, hvor også Goethe første gang stiftede bekendtskab med historien. Med Goethes Faust, et fyrtårn blandt de første Faust-værker, tager fortællingen sit andet skridt – ind i oplysningstid og romantik – og bliver til en grundmyte om den store ener. Tredje skridt tager 'det faustiske' – i samfundsperspektiv – ind i vor egen tid.

Adskillelige digtere, komponister og forfattere er inspireret af ideen om en djævlepagt. Vi skal på opdagelsesrejse gennem nogle af Faust-litteraturens værker, som blomstrer op i tiden fra Goethes Faust og indtil i dag: Adalbert von Chamisso, H.C. Andersen, Lenau, I.P. Jakobsen og Bulgakov og Mann. Djævlepagten kan også genfindes overraskende steder i vor kultur: i venskabet mellem Karen Blixen og Thorkild Bjørnvig.


Spørgsmålet er i dag: hvorfor har så mange kunstnere i deres værker benyttet Faust-figuren til at karakterisere deres egen tid? Har vi at gøre med en grundfortælling i den protestantiske kultur?
Kresten Thue Andersen
Varighed: 1 time og 30 minutter
Honorar: 2.500,-
Honorar til transport: ja


Andre foredrag ved Kresten Thue Andersen


Om foredragsholderen

Kresten Thue Andersen

Annettevej 8 8220 Brabrand Telefon: 35110387 Skriv email

Sognepræst i Kragelund og Funder ved Silkeborg.

Bosat i Brabrand ved Århus. Efter endt teologistudie har jeg virket som musiker (kontrabassist) og sognepræst. På bagrund af flere års fordybelse og undervisningserfaring har jeg holdt foredrag og skre
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked