Log ind
Pris:     Kategori:     Landsdel:
Kirken og kvinderne - et samfund og to køn i forandring


En succeshistorie om de kvinder og mænd, der ændrede dansk kristendom til et værdigt åndeligt rum for begge køn. “I hustruer skal underordne jer under jeres mænd som under Herren; thi en mand er sin hustrus hoved, ligesom Kristus er kirkens hoved,” lød vielsesritualet indtil 1912. Dengang behandlede visse landsogne stadig barselskvinder som urene, der skulle renses med bønner, før de trådte ind i Guds hus. Prædikestolen og sakramenterne var maskuline domæner. Men i 1905 fik kvinder adgang til teologistudiet, og efter folkeligt pres gav Folketinget i 1948 kvinder lov til at blive præster.
Kun en enkelt biskop, Odenses Hans Øllgaard, ville præstevie de første kvinder. Resten var arge modstandere af hunkøn i pibekrave - og meget lidt begejstrede, da teologen Bodil Koch blev udnævnt til verdens første kvindelige kirkeminister.
Siden da har den brede strømning inden for Folkekirken radikalt ændret opfattelse af relationen mellem kønnene og af ægteskab, sex og familieliv. I dag er halvdelen af folkekirkens præster kvinder.
Det er en ligestillingssucces uden sidestykke – som menighedsrådene har banet vejen for gennem deres ansættelse af præster

Foredraget bygger på Pia Fris Laneths essay: ”En kjole, to køn. En fortælling om et samfund i forandring” fra antologien: Kvinde, mand, kirke – folkekirken og den lille forskel. Udgivet på forlaget Anis i 2012.

Se mere: piafrislaneth.dk
Pia Fris Laneth
Varighed: 2 timer
Honorar: Efter aftale
Honorar til transport:


Andre foredrag ved Pia Fris Laneth


Om foredragsholderen

Pia Fris Laneth

"Pia Fris Laneth er ganske enkelt en ypperlig fortæller, der med sit nærvær og store sprogtalent formår at tryllebinde sine tilhørere – ung som gammel.”Jørgen Carlsen, forstander for Testrup Højskole. Se website Skriv email

Pia Fris Laneth brød igennem med bestselleren ”Lillys Danmarkshistorie”. Bogen blev dramatiseret og gik for fulde, begejstrede teatersale landet over i 2015-2016 .
Anbefal foredragslisten til andre
Dit navn

Din email

Modtagers navn

Modtagers email

Evt. besked